شنبه 8 اردیبهشت 1403

بیمه ایران

زندگی روزمره با ریسک همراه است. این ریسک گاهی ریسک اقتصادی است و گاهی رخدادهای غیرقابل پیش­بینی مانند آتش­سوزی، تصادف یا دزدی و... این ریسک و نااطمینانی از پیامدهای تصمیم­گیری در زندگی روزمره، موجب شده است افراد بیمه را یک جبران­کننده مطمئن بدانند. برخی از کارشناسان معتقد هستند که عامل ریسک و وجود چالش­های مختلف در جریان زندگی روزمره انسان­ها و به جهت غلبه بر آن­ها و ایجاد و تامین آرامش روحی، روانی حاصل از این ریسک و چالش­ها تدابیری اندیشیده شد که یکی از آن تدابیر، راه­اندازی و توسعه صنعت بیمه است.

تاریخچه شرکت بیمه ایران

بیمه ایران در 14 آبان ماه سال 1314 به عنوان اولین شرکت بیمه ایرانی، توسط آقای علی اکبر داور بنیان­گذاری شده است. این شرکت قدیمی‌ترین و بزرگترین شرکت بیمه در ایران و تنها شرکت بیمه دولتی است که سهام آن کاملا در اختیار دولت است. این شرکت با بیش از ۳۴ درصد سهم بازار بیمه کشور، بزرگترین شرکت در کل نظام مالی کشور است. شرکت بیمه ایران بنیان­گذار صنعت بیمه در کشور است و روز تاسیس آن را می­توان روز ملی شدن صنعت بیمه در کشور نام­گذاری کرد. اما چرا تاسیس بیمه ایران تا این حد حائز اهمیت است؟ تا قبل از سال 1314 و تاسیس این شرکت، بازار بیمه کشور، در اختیار نمایندگی­های بیمه­های خارجی بود. این نمایندگی­ها، بیمه­های خود را با نرخ­ها و شرایطی که خود صلاح می­دانستند و بر اساس منفعت اقتصادی کشور خود به مردم عرضه می­کردند و عواید حاصل از آن را وارد اقتصاد کشور خود می­کردند. بدیهی است این بیمه به جهت تجاری و سوددهی این شرکت­ها بوده است نه در راستای مصالح عمومی و توسعه اقتصادی ایران. یکی دیگر از دلایل اهمیت شرکت بیمه ایران، کم کردن سهم موسسات خارجی و تربیت دانشجویان رشته‌های اقتصاد و تجارت برای آموختن فنون بیمه از طریق اعزام به خارج از کشور است. شرکت بیمه ایران در همان سال نخست فعالیتش، ۶۲٪ بازار بیمه کشور را در اختیار گرفت که این خود موفقیت چشمگیری بود و همینطور سهم مؤسسات خارجی را از ۱۰۰٪ به ۳۸٪ کاهش داد. شرکت سهامی بیمه ایران امروزه نه تنها درسراسر کشور، بلکه درکشورهای اروپایی و آسیایی، به ویژه در خاورمیانه نامی پرآوازه دارد. بیمه ایران در 14 آبان ماه سال 1314 به عنوان اولین شرکت بیمه ایرانی تاسیس شد. شرکت سهامی بیمه ایران فعالیت خود را از 15 آبان 1314 شروع کرد و اولین بیمه ­نامه­ای که صادر کرد مربوط به بیمه آتش­سوزی مسکن آقای داور بود. بیمه ایران فعالیت خود را به صورت رسمی از آذرماه سال 1314 با صدور اولین بیمه­نامه­ها شروع کرد و به جز بیمه آتش­سوزی، بیمه باربری جزو اولین بیمه‌های صادره این شرکت بود که در 4 آذرماه اولین نمونه آن صادر گردید. این شرکت توانست ظرف مدت یک سال در 6 شهر بزرگ کشور نمایندگی بگیرد و همزمان با شروع کار خود، با کاهش نرخ 50 درصدی حق بیمه در برخی از زمینه­ها، ‌ در گسترش و توسعه بیمه نقش مؤثری را ایفا کرد. ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که تا سال 1331 شرکت های بیمه خارجی همچنان در ایران مشغول به کار بودند تا با تصویب قوانین سختگیرانه از جمله ودیعه­گذاری تا 500 هزاردلار در همین سال برای شرکت­های خارجی، بسیاری از این شرکت­ها دفاتر خود در ایران را تعطیل کردند.

کارمندان و هیات مدیره بیمه ایران از ابتدا تا کنون

پس از تصویب اساسنامه این شرکت در 13 شهریور 1314 اولین هیئت مدیره و هیئت بازرسان آن نیز تعین شد. اولین هیئت مدیره متشکل از آقایان ابوالقاسم فروهر، دکتر فریدلیپ و دکتر آقایان بود و عباسقلی گلشائیان و محمد سروری نیز به عنوان اعضای علی البدل هیئت مدیره انتخاب شدند. هیئت بازرسان متشکل از دو نفر: ابراهیم خان زند و عبدالحسین خان هژیر انتخاب شدند. در ابتدای کار چون متخصص بیمه در کشور نبود، بنابراین در سفری که آقای دکتر آقایان جهت انعقاد قرارداد اتکایی به اروپا داشت، رایزنی برای استخدام متخصص و کارشناس و مدیر فنی ارشد شرکت انجام داد و دکتر نابهولز و سوکیاس کارپیطان به عنوان اولین افراد متخصص در امر بیمه به عنوان کارشناس و مدیر فنی استخدام شدند. از دیگر کارمندان که در ابتدای فعالیت شرکت بیمه ایران استخدام شدند، خانم بتول خواجه نصیری، خانم کناریک لوکاسیان و آقای عبدالصمد شمس بودند. اولین مدیر بیمه آقای دکتر الکساندر بود و از سال 1316 به بعد مدیران این شرکت از متخصصان کشور انتخاب شدند که اولین ایرانی که مدیر این شرکت شد آقای دکتر حسن مشرف نفیسی بود. در حال حاضر مجموع نیروی انسانی شاغل در شرکت بیمه ایران حدود چهارهزار و هفتصد و سی و نه نفر هستند و در حال حاضر مدیر عامل این شرکت، جناب آقای دکتر محمد رضایی است. شرکت بیمه ایران توسط آقای علی اکبر داور بنیان¬گذاری شد.

حوزه فعالیت و خدمات شرکت بیمه ایران

شرکت سهامی بیمه ایران در کلیه رشته‌های بیمه زندگی و غیرزندگی فعالیت می‌کند. در سال ۱۳۱۶ با انعقاد قرارداد بیمه حوادث ناشی از کار مقدمات ایجاد بیمه‌های اجتماعی را فراهم نمود. اولین قرارداد در این زمینه با بنگاه انحصار دخانیات ایران کلیه کارکنان این مؤسسه تحت پوشش قرار داد. بیمه شخص ثالث اتومبیل در سال 1318 صورت گرفت. در سال ۱۳۲۸ فرهنگیان کشور تحت پوشش بیمه درمانی قرار گرفتند؛ البته در سال­ 1342 کلیه کارکنان دولت بیمه درمانی را دریافت کردند. بیمه حوادث کارگران در سال 1328 انجام گرفت. در سال ۱۳۶۴ بیمه مازاد خسارت­های مالی و همچنین غرامت­های جانی تا حد دیه را به بیمه‌گذران ارائه کرد. در دوران دفاع مقدس، با بیمه نمودن نفتکش­ها جریان صدور نفت را حفظ کرد. همچنین با ارائه بیمه منازل مسکونی در مقابل خطر بمباران و بیمه عمر و حوادث افراد جامعه در مقابل خطرهای عادی و خطرهای ناشی از جنگ، امنیت و آرامش را برای مردم فراهم نمود. امروزه بیمه ایران با عرضه بیمه‌های تجاری و خانواده شامل بیمه‌های اتومبیل‌، کشتی، هواپیما، اشخاص، آتش‌سوزی، باربری، اعتبارات، مهندسی، مسئولیت مدنی، صداقت در امانت و پول در گردش، مسافرتی، درمان و بیمه حمل و نقل کالا بیش از 50% سهم بیمه‌های بازرگانی کشور را در اختیار دارد. در بخش حمایت‌های ملی نیز اکثریت پروژه‌های بزرگ ملی نظیر نفت و گاز و پتروشیمی، هواپیمایی، سدسازی، نیروگاه‌ها و صنایع، تحت پوشش بیمه ایران هستند. بیمه ایران قدیمی ترین و با تجربه¬ترین شرکت بیمه ای در کشور است.  

افتخارات شرکت بیمه ایران

بیمه ایران در سال ۱۳۷۸ در فهرست صد شرکت برتر تولیدی و خدماتی در رتبه نهم قرار داشته و در بین شرکت­های خدماتی پس از بانک ملی و بانک صادرات، مقام سوم را احراز نموده است. بیمه ایران در سال ۱۳۹۲ در دهمین جشنواره ملی قهرمانان صنعت ایران به عنوان یکی از ۱۰۰ برند برتر ایران شناخته شد. آنچه که امروزه مهم است این است­که باید فرهنگ بیمه در جهت حفظ سرمایه­­ها رواج پیدا کند و در همین راستا باید این فرهنگ نهادینه شود که با یک هزینه اندک و برنامه­ریزی شده می­توان از تحمیل یک هزینه گزاف بی­برنامه بر اثر یک حادثه اجتماعی جلوگیری کرد. با توجه به اینکه شرکت بیمه ایران بزرگترین شرکت بیمه­ای در کشور محسوب می‌شود و در امر صدور انواع بیمه و پرداخت آن پیشگام است، این شرکت به عنوان یک پشتوانه معرفی می­گردد.

اخبار شرکت بیمه ایران

تفویض اختیاریکی از الزامات بیمه ایران جهت انجام وظایف خود در برابر ذی نفعان...

احمد صفرزاده معاون فنی بیمه ایران، اجرای طرح تفویض اختیار را یکی از ابزار‌های ضروری برای افزایش بهره وری و انجام وظایف شرکت در...

اقدام عملی برای مسدود کردن رانت اطلاعاتی

یکی از رانت های  اطلاعاتی به حضور کارکنان شرکت های دولتی در بخش خصوصی مربوط می شود، در حالی که برخی شنیده ها حکایت...