توقف طرح بیمه پایه و تکمیلی خدمات روان‌شناسی و مشاوره در پشت چراغ قرمز

0

برقراری پوشش‌های بیمه‌ای برای خدمات روانشناختی، مساله‌ای که نیاز آن سال‌هاست احساس می‌شود اما همچنان مسکوت مانده و خاک می‌خورد.

به گزارش «نبض‌بیمه»؛  بنابرآمارهای رسمی، حدود ۲۳ درصد جمعیت کشور به نوعی دچار اختلالات روانشناختی هستندکه ازا ین مقدار،  حدود 75 درصد این افراد برای درمان به روانپزشکان، روانشناسان و متخصصان سلامت روان مراجعه نمی‌کنند.!

محمد حاتمی، رئیس سازمان نظام روانشناسی، داشتن بیمه‌های تکمیلی و پایه را از مطالبات سازمان متبوع خود و مهمترین مسائل ملی خوانده که هیچوقت اجرایی نشده و همین مساله را عاملی دانسته که باعث شده خدمات روانشناسی تبدیل به کالایی لوکس شود.

وی اذعان داشته فقدان پوشش بیمه برای خدمات روان باعث شده تا تنها کسانی که تمکن مالی دارند بتوانند از خدمات روانپزشکی و روانشناسی استفاده کنند و این برای افرادی که درآمد بالایی ندارند و نمی‌توانند از خدمات مشاوره استفاده کنند، آسیب محسوب می‌شود.

به طور معمول، پیشگیری در مواجهه با آسیب‌های اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار است که  در صورت تاخیر در درمان این اختلالات، بیم آن وجود دارد که این افراد هرگز به شرایط روحی قبل بازنگردند.

درحالیکه برخی از افراد به خاطر تعرفه‌های بالای خدمات روان‌شناسی و روان‌درمانی، از هزینه کردن برای سلامت روان  ناتوان هستند سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور از افزایش 30 درصدی تعرفه خدمات روانشناسی در سال 1400خبر داده است.

تردیدی نیست که اگر می‌خواهیم آسیب‌های اجتماعی را کنترل و از این آسیب‌ها پیشگیری کنیم، باید اقشار کم‌درآمد و آسیب‌پذیر هم بتوانند به خدمات روانشناسی و مشاوره دسترسی لازم را داشته باشند که بیمه‌ها در این بین می‌توانند نقشی پررنگ را ایفا کنند.

بازرس انجمن روانشناسی ایران، در گفت‌وگو با چابک‌آنلاین، اظهارکرد: به غیر از برخی از بانک‌ها و مراکز خاصی که خود خدمات روانشناسی را مورد پوشش قرار می‌دهند، در شرایط عادی خدمات روانشناسی تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی نیست.

حمید پورشریفی، بابیان اینکه “در آمار رسمی گفته می‌شود 23.6 درصد جمعیت کشور به نوعی دچار اختلالات روانی هستند،” افزود: این آمار مربوط به قبل از شرایط کرونا و انتهای سال 97  است که حتی شروع پاندمی کرونا را هم شامل نمی‌شود.

وی، ادامه داد: باتوجه به چالش‌هایی که دررابطه با ویروس کرونا به وجودآمده انتظار می‌رود  که آمار قبلی درصد اختلالات روانی جامعه بیشتر شده و شواهد زیادی هست که افراد بسیاری امکان پرداخت مالی به خدمات روانشناسی را ندارند.

بازرس انجمن روانشناسی ایران، اظهار کرد: خدمات روانشناسی همانند سایر خدمات پزشکی در مدت کوتاه انجام نشده و تنها درمان دارویی نیست بلکه حداقل 10 یا 20 جلسه فرد بیمار به پزشک مراجعه می‌کند و در هر جلسه حداقل 45 دقیقه زمان می‌برد و یک چنین درمانی با توجه به هزینه‌ای که ایجاد می‌کند برای خیلی از افراد مقدور نیست.

پورشریفی در پاسخ به این پرسش که “در صورتی که افراد نیازمند به خدمات روانشناسی برای درمان مراجعه نکنند چه اتفاقی می‌افتد؟”، گفت: شاخص‌هایی مانند، روزهای کاری از دست رفته و سال‌های سپری شده توام با ناتوانی، مواردی هستند که در افراد مبتلا به اختلالات روانپزشکی و روانشناختی  بالا است ،یعنی افرادی که از بیماری‌هایی همچون افسردگی اساسی رنج می‌برند، کیفیت زندگی آنها کاهش می‌یابد.

پورشریفی، افزود: از سوی دیگر اختلالات روانپزشکی و روانشناختی علاوه بر ایجاد چالش برای خانواده بیمار، برای جامعه هم هزینه‌های بالایی دارد؛ ممکن است که مسئولان فکر کنند تحت پوشش بیمه قراردادن خدمات روانشناسی هزینه‌هایی ایجاد می‌کنداما واقعیت این است که افراد دارای اختلالات روانی در ازای استفاده از خدمات روانشناختی می‌توانند کارآمدتر در جامعه حاضر شده و این هزینه‌ها در برابر سودمندی‌هایی که ایجاد خواهد شد بسیار کم است.

دانشیار دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، اذعان داشت:شواهد گویای این است که بین مشکلات روانشناختی و مشکلات جسمی ارتباط تنگاتنگی وجود دارد و سه چهارم از بیمارانی که به متخصصان گوارش مراجعه می‌کنند، افرادی هستند که با درجات مختلف از مشکلات روانشناختی رنج می‌برند.

پورشریفی تصریح کرد: اگر مشکلات روانشناختی افراد تحت پوش بیمه قرار بگیرد بسیاری از مشکلات جسمانی افراد هم کاهش خواهد یافت و یا سرعت بهبود آنها افزایش پیدا می‌کند و از این منظر، بیمه خدمات روانشناختی سودمندی‌هایی برای افراد، خانواده‌ها و جامعه از جهات مختلف خواهد داشت.

وی، بیان کرد: هنگامی که از افراد مبتلا به اختلالات روانشناسی صحبت می‌کنیم منظور یک طیف وسیعی است که می‌تواند از یک بیمار بستری در بیمارستان روان پزشکی را تا درجات مختلف از افسردگی و اضطراب را شامل شود.

واقعیت این است که طرح بیمه پایه و تکمیلی خدمات روان شناسی و مشاوره که از اسفند ماه سال 95 به تصویب مجلس رسیده  تا اکنون  پا را فراتر از یک طرح نگذاشته و به مرحله اجرایی نرسیده است.

چرا باید بخش گسترده‌ای از قشر متوسط یا ضعیف جامعه به خاطر مشکلات مالی نتوانند از خدمات روان‌شناسی و مشاوره بهره‌مند شود؟

سید مجتبی عطری، دبیر کارگروه تخصصی درمان سندیکای بیمه گران در گفت و گو با چابک آنلاین، با بیان اینکه تحت پوشش بیمه قراردادن ویزیت روانشناسان قابل بررسی است، گفت: در آیین نامه ۹۹ پوشش اضافی درمورد بیماران روانی لحاظ شده و بیماری کرونا، استرس‌هایی برای افراد ایجاد کرده  که نیاز به مشاوره و روانپزشکی را زیادتر خواهد کرد.

وی، با بیان اینکه “در دوران پسا کرونا نیاز جامعه به روانشناسی را باید مد نظر قرارداد.”، افزود: بیمه مرکزی به عنوان یک واحد ناظر این خدمت را احساس کرده و موضوع را پیگیری می‌کند، حتی پیشنهاد داده که سندیکای بیمه‌گران بر روی این موضوع فکر کند.

عطری، اذعان داشت که اگر بتوانند در کارگروه درمان سندیکای بیمه گران مساله مذکور را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهند و به‌عنوان یک پیشنهاد به بیمه مرکزی ارائه می‌کنند تا نیاز این بخش رفع شود.

شاید بتوان از شکل گیری این موضوع در صنعت بیمه و پیگیری آن از سوی بیمه مرکزی به عنوان نقطه عطفی در خصوص برقراری هر چه بهتر پوشش بیمه تکمیلی اختلالات روانی برشمرد.

باید دید که آیا باتوجه به شیوع پاندمی کرونا و پسا کرونا موضوع پوشش بیمه اختلالات روانی به سرانجام خواهد رسید یا خیر؟

 

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید