کاهش گسترش سرطان مغز با کمک یک مسیر سلولی

0

نبض بیمه، پژوهشگران کانادایی، مسیر سلولی جدیدی را شناسایی کرده‌اند که می‌تواند رشد و گسترش تومورهای مغزی را محدود کند.

به گزارش نوروساینس‌نیوز، پژوهشگران “دانشگاه مک‌گیل”(McGill University) کانادا، یک مسیر سلولی جدید را شناسایی کرده‌اند که با کنترل بازیابی پروتئین‌های گیرنده سطح سلول، رشد و گسترش تومورهای مغزی را محدود می‌کند.

این پژوهش نشان می‌دهد این مسیر سلولی که پروتئینی موسوم به “Rab35” را شامل می‌شود، در بیماران مبتلا به گلیوبلاستوما معیوب است و بازیابی فعالیت Rab35 می‌تواند یک راهبرد درمانی جدید برای این نوع کشنده از سرطان مغز باشد.

گلیوبلاستوما، تهاجمی‌ترین نوع سرطان مغز است و از آنجا که امکان درمان آن تا حد زیادی وجود ندارد، بیمار به طور میانگین طی ۱۴ ماه پس از تشخیص از دنیا می‌رود. تکثیر و گسترش سلول‌های گلیوبلاستوما مانند سایر سرطان‌ها، به پروتئین‌های گیرنده گوناگون خارج از سلول بستگی دارد. سطح این پروتئین‌های گیرنده، توسط مسیرهای انتقال سلولی کنترل می‌شود که گیرنده‌ها را درونی می‌کند و سپس، یا به تخریب آنها می‌پردازد یا آنها را به سطح سلول بازمی‌گرداند.

این مسیرهای انتقال در سلول‌های سالم، توسط گروهی از پروتئین‌ها موسوم به “GTPases” تنظیم می‌شوند. “پیتر مکفرسون”(Peter McPherson)، از پژوهشگران این پروژه گفت: ما پیشتر نشان داده‌ایم که سطحی از یکی از انواع پروتئین‌های GTPases موسوم به Rab35، در گلیوبلاستومای انسانی کاهش می‌یابد؛ بنابراین در پی بررسی نقش Rab35 در گسترش گلیوبلاستوما هستیم.

مکفرسون و همکارانش دریافتند که کاهش سطح Rab35، رشد و گسترش تومورهای مغزی را در موش‌ها افزایش می‌دهد و به کاهش طول عمر این حیوانات منجر می‌شود. در مقابل، افزایش سطح Rab35، به کاهش رشد تومور و بقای موش‌ها می‌انجامد.

پژوهشگران دریافتند که Rab35 توسط مسیری فعال می‌شود که یکی دیگر از انواع پروتئین‌های GTPase موسوم به “Arf5” را در بر دارد. به نظر می‌رسد که Arf5 و Rab35 به همراه یکدیگر، انتقال گیرنده‌های گوناگون سطح سلول را کنترل می‌کنند؛ در نتیجه توانایی سلول‌ها را برای انتقال و حمله به بافت‌ها و همچنین توانایی تکثیر سلول‌های آغازکننده تومور مغزی را محدود می‌سازند.

یکی از گیرنده‌های سطح سلول که توسط این مسیر کنترل می‌شود، پروتئین‌ سیگنال‌دهنده موسوم به “EGFR” است. EGFR، در سلول‌های گلیوبلاستومای فاقد Rab35، به صورت فزاینده‌ای در سطح سلول بازیابی می‌شود و به افزایش فعالیت سیگنال‌دهی گیرنده می‌انجامد. مهار EGFR با داروی موسوم به “ارلوتینیب”(Erlotinib)، تولید پروتئینی موسوم به “SPOCD1” را که به تکثیر یا متاستاز چندین سرطان منجر می‌شود، کاهش می‌دهد.

نظر مکفرسون و همکارانش این است که شاید بازیابی فعالیت Rab35 با ایجاد تغییر در تخریب و بازیافت گیرنده‌های سطحی سلول از جمله “EGFR”، گسترش گلیوبلاستوما را محدود کند.
این پژوهش، در نشریه “Journal of Cell Biology” به چاپ رسید.

منبع: ایسنا

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید